ΚΑΠ 2023 - 2027

Στόχοι της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ)

Εισοδηματική στήριξη αγροτών

Ενεργός αγρότης

Δικαίωμα λήψης ενισχύσεων έχουν μόνο οι ενεργοί αγρότες. Ενεργοί αγρότες χαρακτηρίζονται όσοι:

Δεν θεωρούνται ως «ενεργοί γεωργοί» όσοι λαμβάνουν ενισχύσεις άνω των 5.000 € και διευθύνουν εταιρείες που δεν έχουν κύριο στόχο τους τη γεωργία (όπως αεροδρόμια, κάμπινγκ, ξενοδοχεία, γήπεδα, κτηματομεσιτικές εταιρείες, εκπαιδευτικά ιδρύματα).

Θεωρούνται ως «ενεργοί γεωργοί» οι γεωργοί που διευθύνουν τους παραπάνω τύπους επιχειρήσεων, αρκεί οι γεωργικές δραστηριότητες να αποτελούν τουλάχιστον το 1/3 του κύκλου εργασιών της εταιρείας.

Αγρονομικές Περιφέρειες

Η Ελλάδα εφαρμόζει το Καθεστώς Βασικής Ενίσχυσης σε περιφερειακό επίπεδο, δηλαδή τα δικαιώματα ενίσχυσης χορηγούνται ανά Αγρονομική Περιφέρεια, όπως και στις περιόδους 2014-2020 και 2021-2022.

ΠΕ1 - Βοσκότοπος (πράσινο)

ΠΕ2 - Αροτραίες (πορτοκαλί)

ΠΕ3 - Μόνιμες καλλιέργειες (μπλε)

Βασική ενίσχυση

Η βασική ενίσχυση είναι ένα καθεστώς εισοδηματικής στήριξης για τους γεωργούς που ασχολούνται με γεωργικές δραστηριότητες. Για την είσπραξη της ενίσχυσης απαιτείται ο γεωργός να κατέχει τα σχετικά δικαιώματα βασικής ενίσχυσης. Κάτοχοι δικαιωμάτων στη νέα περίοδο θα είναι:

Αναδιανεμητική ενίσχυση

Η ενίσχυση στοχεύει στη βελτίωση της βιωσιμότητας των μικρών και μεσαίων εκμεταλλεύσεων και στη δικαιότερη κατανομή των ενισχύσεων, καθώς και στην αποτελεσματικότερη και αποδοτικότερη στόχευση της εισοδηματικής στήριξης στον γεωργικό τομέα. Βασική προϋπόθεση για να λάβει ένας ενεργός γεωργός την αναδιανεμητική ενίσχυση είναι να λαμβάνει και βασική ενίσχυση. 

Ωστόσο το ποσό της ενίσχυσης δεν υπολογίζεται βάση των κατεχόμενων δικαιωμάτων βασικής ενίσχυσης αλλά βάση των εκτάσεων που διαθέτει ο γεωργός. Ομοίως ο καθορισμός του μεγέθους της εκμετάλλευσης ενός αγρότη, συνεπώς και του αν δικαιούται να λάβει αναδιανεμητική, θα καθορίζεται με βάση τις εκτάσεις που διαθέτει. 

Εκτιμάται ότι το 55,6% των εκμεταλλεύσεων της χώρας και το 32,3% των συνολικών επιλέξιμων εκτάσεων της χώρας, θα ενταχθούν στην παρέμβαση της αναδιανεμητικής ενίσχυσης (βάση στοιχείων ΟΣΔΕ 2019).  Οι εκμεταλλεύσεις που δεν δικαιούνται αναδιανεμητική στήριξη, δεν την λαμβάνουν ούτε για τα ‘πρώτα’ εκτάρια που διαθέτουν, αυτά δηλαδή που βρίσκονται ανάμεσα στην ελάχιστη και μέγιστη έκταση που προαναφέρθηκε. Δεν θα χορηγείται αναδιανεμητική σε όσους αποδεδειγμένα διαιρούν την εκμετάλλευσή τους με μοναδικό σκοπό την είσπραξη αναδιανεμητικής ενίσχυσης. Το ίδιο ισχύει επίσης για τους γεωργούς των οποίων οι εκμεταλλεύσεις προήλθαν από τέτοια διαίρεση.

Ενίσχυση Νεαρής Ηλικίας γεωργών

Η συμπληρωματική εισοδηματική στήριξη για νέους γεωργούς στοχεύει στην ενίσχυση του γεωργικού εισοδήματος των νέων γεωργών και μέσω αυτής στη δημιουργία βιώσιμων εκμεταλλεύσεων νέων γεωργών. 

Δικαιούχοι είναι γεωργοί που συγκεντρώνουν στο πρόσωπο τους τα παρακάτω κριτήρια:

Η ενίσχυση που δίνεται είναι 7 ευρώ/στρέμμα. Η λήψη ενίσχυσης δεν προϋποθέτει την κατοχή αντίστοιχων δικαιωμάτων βασικής ενίσχυσης. Η ενίσχυση λαμβάνεται για έως 250 στρέμματα (δηλαδή μέγιστο ενίσχυσης 1.750 ευρώ) και παρέχεται για 5 έτη από το έτος έναρξης ενασχόλησης με τη γεωργία.


Δεν καταβάλλεται ενίσχυση αν το σύνολο των άμεσων ενισχύσεων (βασική, αναδιανεμητική, νεαρής ηλικίας, συνδεδεμένες, οικολογικά σχήματα) είναι κάτω των 150 ευρώ. Εξαιρούνται τα νησιά του Αιγαίου, εκτός Εύβοιας και Κρήτης.

Συνδεδεμένες Ενισχύσεις

Παρέχονται σε συγκεκριμένους κλάδους της αγροτικής οικονομίας για την υποστήριξη τους καθώς είτε πρόκειται για καλλιέργειες/εκτροφές σημαντικές στην επισιτιστική ασφάλεια ή/και αντιμετωπίζουν σημαντικά προβλήματα βιωσιμότητας. Παρακάτω παρουσιάζονται οι καλλιέργειες και εκτροφές που έχουν επιλεγεί από την Ελλάδα για πρόσθετη στήριξη μέσω των συνδεδεμένων ενισχύσεων, καθώς και οι προϋποθέσεις λήψεις.

Καλλιέργεια

Προϋποθέσεις λήψης συνδεδεμένης ενίσχυσης

Σκληρό σιτάρι, μαλακό σιτάρι, κριθάρι

Χρήση πιστοποιημένου σπόρου, 18 kg/στρ.

Αραβόσιτος (καλαμπόκι)

Ρύζι

Παράδοση προϊόντος τουλάχιστον 400 kg/στρ.

Σπόροι σποράς

Βιοµηχανική Ντοµάτα

Μήλα

Πορτοκάλια χυµοποίησης

Όσπρια για ανθρώπινη κατανάλωση

Κορινθιακή Σταφίδα

Πρωτεϊνούχα κτηνοτροφικά ψυχανθή

Πρωτεϊνούχα σανοδοτικά ψυχανθή

Πρόβειου και Αίγειου κρέατος

Ενίσχυση Βοείου Κρέατος – Μέτρο Α

Θηλυκά βοοειδή ηλικίας 18 µηνών έως 12 ετών που έχουν γεννήσει στο έτος ενίσχυσης.

Ενίσχυση Βοείου Κρέατος – Μέτρο Β

Θηλυκά και αρσενικά ζώα ηλικίας σφαγής 11-12 µηνών, καταγεγραµµένα στο κτηνιατρικό µητρώο, που διατηρούνται στην εκµετάλλευση από την οποία οδηγήθηκαν για σφαγή, τουλάχιστον για 5 µήνες.

Ενίσχυση Βοείου Κρέατος – Μέτρο Γ

Η ενίσχυση καταβάλλεται για βοοειδή (αρσενικά και θηλυκά), που οδηγούνται για σφαγή σε ηλικία άνω των 14-24 µηνών. Αφορά ζώα εγγεγραµµένα στο κτηνιατρικό µητρώο και τα οποία διατηρούνται στην εκµετάλλευση που τα οδηγεί σε σφαγή τουλάχιστον για 5 µήνες.

Μεταξοσκώληκες

Μία πιο πράσινη Κοινή Αγροτική Πολιτική

Από το 2015 η Ενιαία Ενίσχυση που λάμβαναν οι αγρότες την περίοδο 2007 - 2014 μοιράστηκε στη βασική ενίσχυση, που συνεχίζει και υφίσταται και στην πράσινη ενίσχυση. Η πράσινη σκοπό είχε την ενίσχυση εφαρμογής πρακτικών προστασίας του περιβάλλοντος. Ωστόσο κατακρίθηκε ότι η εφαρμογή του πρασινίσματος δεν είχε τον περιβαλλοντικό αντίκτυπο που θα έπρεπε να έχει. Έτσι στη νέα περίοδο η πράσινη αντικαταστάθηκε από το οικολογικά σχήματα.


Οικολογικά σχήματα

Η εφαρμογή των οικολογικών σχημάτων δεν θα είναι μία λίστα με δράσεις από την οποία ο αγρότης θα πρέπει να επιλέξει μία για να εισπράξει το πρασίνισμα. Τα οικολογικά σχήματα είναι ένα σύνολο δέκα δράσεων, που περιλαμβάνουν αρκετές υποδράσεις. Ο αγρότης μπορεί να εφαρμόσει πολλές από τις διαθέσιμες υποδράσεις και σε αντάλλαγμα θα λάβει ενίσχυση η οποία συνδέεται με το κόστος που έχει για τον αγρότη η εφαρμογή των εθελοντικών αυτών δράσεων.

Χρήση ανθεκτικών και προσαρμοσμένων ειδών και ποικιλιών 

Προστασία τοπίων και γεωργικών συστημάτων υψηλής περιβαλλοντικής αξίας (εφαρμογή μόνο στο Ιόνιο)

Επέκταση της εφαρμογής περιοχών οικολογικής εστίασης.

Εφαρμογή βελτιωμένων πρακτικών φυτοκάλυψης με παράλληλη ενίσχυση βιοποικιλότητας.

Η καλλιέργειά επίσπορων, ξενιστών δεν έχει στόχο την παραγωγή. Δεν επιτρέπεται η εφαρμογή χημικών φυτοπροστατευτικών προϊόντων σε καμία περίπτωση.

Εφαρμογές κυκλικής οικονομίας στη γεωργία.

Βελτίωση αγροδασικών οικοσυστημάτων πλούσιων σε στοιχεία του τοπίου.

Ενίσχυση παραγωγών για την εφαρμογή μεθόδων γεωργίας ακριβείας.

Περιβαλλοντική διαχείριση κτηνοτροφικών συστημάτων.

Διατήρηση και προστασία καλλιεργειών σε εκτάσεις με αναβαθμίδες

Διατήρηση μεθόδων βιολογικής γεωργίας και κτηνοτροφίας.

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε μαζί μας:

Από κοντά, στο γραφείο μας Σταμαθιουδάκη 22, Ρέθυμνο 741 00

Στο τηλέφωνο, 2831 030117 ή στο email info@agroproodos.gr ή συμπληρώνοντας τη φόρμα επικοινωνίας μας.